آیه ذلِكَ الْكِتابُ لا رَيْبَ فيهِ هُدىً لِلْمُتَّقينَ [2]
اين كتاب با عظمتى است كه هيچگونه شكّى در آن نيست و مايهی هدايت پرهيزكاران است.
الصّادق (علیه السلام)- هُوَ ذَلِکَ الْکِتَابُ الَّذِی أَخْبَرْتُ أَنْبِیَائِیَ السَّالِفِینَ أَنِّی سَأُنْزِلُهُ عَلَیْکَ یَا مُحَمَّدُ (صلی الله علیه و آله).
امام صادق (علیه السلام) ای محمّد (! آن، همان کتابی است که به پیامبران پیشین خبر دادهام و بر تو نازل خواهمکرد.
العسکری (علیه السلام)- هُوَ الْقُرْآنُ الَّذِی افْتُتِحَ بالم هُوَ ذلِکَ الْکِتابُ الَّذِی أَخْبَرْتُ مُوسَی (علیه السلام) فَمَنْ بَعْدَهُ مِنَ الْأَنْبِیَاءِ فَأَخْبَرُوا بَنِیإِسْرَائِیلَ أَنِّی سَأُنْزِلُهُ عَلَیْکَ یَا مُحَمَّدُ (صلی الله علیه و آله).
امام عسکری (علیه السلام) ای محمّد (! آن، همان قرآنی است که با الم شروع شده است؛ آن، همان کتابی است که [نزولش] را به موسی (علیه السلام) و انبیای پس از او خبر دادهام. پس ایشان بنیاسرائیل را مطّلع کردند که آن کتاب را بر تو نازل خواهمکرد.
إبنعباس (رحمة الله علیه)- فِی قَوْلِهِ تَعَالَی ذلِکَ الْکِتابُ یَعْنِی الْقُرْآنَ وَ هُوَ الَّذِی وَعَدَ اللَّهُ مُوسَی وَ عِیسَی (علیها السلام) أَنَّهُ یَنْزِلُ عَلَی مُحَمَّدٍ (صلی الله علیه و آله) فِی آخِرِ الزَّمَانِ هُوَ هَذَا.
ابنعباس (رحمة الله علیه) منظور از آن کتاب، قرآن است که خداوند به موسی و عیسی (علیها السلام) وعده دادهبود در آخرالزمان بر محمّد (نازل میکند و این [قرآن]، همان کتاب است.
الصّادق (علیه السلام)- الم* ذلِکَ الْکِتابُ لا رَیْبَ فِیهِ قَالَ: کِتَابُ عَلِیٍّ (علیه السلام).
امام صادق (علیه السلام) منظور، همان قرآنیست که علی (علیه السلام) جمعآوری کرده است.
الباقر (علیه السلام)- ذلِکَ الْکِتابُ لا رَیْبَ فِیهِ قَالَ: الْکِتَابُ أَمِیرُالْمُؤْمِنِینَ (علیه السلام) لَا شَکَّ فِیهِ أَنَّهُ إِمَامُ هُدیً لِلْمُتَّقِینَ.
امام باقر (علیه السلام) منظور از کتاب، امیرالمؤمنین (علیه السلام) است. هیچ شکّی [در این حقیقت] وجود ندارد که او پیشوای هدایتگری برای پرهیزکاران است.
العسکری (علیه السلام)- الکِتَابُ أَمِیرُالْمُؤْمِنِینَ (علیه السلام).
امام عسکری (علیه السلام) کتاب، همان امیرالمؤمنین (علیه السلام) است.
الصّادق (علیه السلام)- الکِتَابُ عَلِیٌّ (علیه السلام) لَا شَکَّ فِیهِ هُدیً لِلْمُتَّقِینَ.
امام صادق (علیه السلام) کتاب، علی (علیه السلام) است هیچ شکّی در این نیست که او هدایتگر پرهیزگاران است.
العسکری (علیه السلام)- الکِتَابُ أَمِیرُالْمُؤْمِنِینَ (علیه السلام) وَ الْمُتَّقِینَ شِیعَتُهُ.
امام عسکری (علیه السلام) کتاب، امیرالمومنین (علیه السلام) است و متّقین، شیعیان او هستند.
العسکری (علیه السلام)- لا رَیْبَ فِیهِ لَا شَکَّ فِیهِ لِظُهُورِهِ عِنْدَهُمْ کَمَا أَخْبَرَهُمْ أَنْبِیَاؤُهُمْ أَنَّ مُحَمَّداً (صلی الله علیه و آله) یَنْزِلُ عَلَیْهِ الْکِتَابُ یَقْرَؤُهُ هُوَ وَ أُمَّتُهُ عَلَی سَائِرِ أَحْوَالِهِمْ.
امام عسکری (علیه السلام) شکّی در آن نیست؛ زیرا [این کتاب] در نزد آنها (یهودیان) کاملاً آشکار است. همانطورکه پیامبرانشان به آنها خبر دادهبودند [خداوند] کتاب (قرآن) را بر محمّد (نازل میکند که او و امّتش در همهی احوال آن را میخوانند.
الصّادق (علیه السلام)- أَنِّی سَأُنْزِلُهُ عَلَیْکَ یَا مُحَمَّدُ (صلی الله علیه و آله) لا رَیْبَ فِیهِ فَقَدْ ظَهَرَ کَمَا أَخْبَرَهُمْ بِهِ أَنْبِیَاؤُهُمْ أَنَّ مُحَمَّداً (صلی الله علیه و آله) یُنْزَلُ عَلَیْهِ کِتَابٌ مُبَارَکٌ لَا یَمْحُوهُ الْبَاطِلُ یَقْرَؤُهُ هُوَ وَ أُمَّتُهُ عَلَی سَائِرِ أَحْوَالِهِمْ ثُمَّ الْیَهُودُ یُحَرِّفُونَهُ عَنْ جِهَتِهِ وَ یَتَأَوَّلُونَهُ عَلَی غَیْرِ وَجْهِهِ وَ یَتَعَاطَوْنَ التَّوَصُّلَ إِلَی عِلْمِ مَا قَدْ طَوَاهُ اللَّهُ عَنْهُمْ مِنْ حَالِ أَجَلِ (آجَالِ) هَذِهِ الْأُمَّهًِْ وَ کَمْ مُدَّهًُْ مُلْکِه.
امام صادق (علیه السلام) هنگامیکه خداوند حضرت محمّد (را در مکّه مبعوث کرد که بعد از آن او را به مدینه فرستاد و به این طریق او را قدرتمند نمود، قرآن را بر او نازل کرد و آغاز بزرگترین سورهی آن را «الم» (در آیهی الم ذلِکَ الْکِتابُ) قرار داد که یعنی این همان کتابی است که من وعدهی آمدن آن را به پیامبران خودم که پیش از تو آمدهاند داده بودم، به آنها وعده داده بودم که به زودی این کتاب را بر تو ای محمّد ( نازل خواهم کرد. که شکّی در آن نیست؛ همانطورکه پیش از این پیامبران آنها (بنیاسرائیل) به آنها خبر دادهبودند این امر آشکار شد که یقیناً کتاب مبارکی بر محمّد (نازل میگردد که باطل، قادر نخواهدبود آن را از بین ببرد. او و امّتش در همه احوال آن را میخوانند [با اینحال] یهود قرآن را از [معنا و] جهت خودش منحرف کرده و از آن برداشتهای نابجا میکند و بسیار تلاش مینماید تا به علومی که خداوند از آنها پوشیده داشته، دستیابند؛ [مانند] علم به وضعیّت آیندهی امّت [محمّد (] و نیز علم به مدّت ملک و اقتدار محمّد (.
الصّادق (علیه السلام)- لَا یَمْحُوهُ الْمَاءُ.
امام صادق (علیه السلام) آب، آن را محو نمیکند. (نقش بر آب و باطل نمیشود).
ابنعباس (رحمة الله علیه)- لا رَیْبَ فِیهِ أَیْ لَا شَکَّ فِیهِ أَنَّهُ مِنْ عِنْدِ اللَّهِ نَزَلَ.
ابنعباس (رحمة الله علیه) هیچ شکّی نیست که آن (قرآن) از جانب خداوند متعال نازل شده است.
الباقر (علیه السلام)- لا رَیْبَ فِیهِ قَالَ الْکِتَابُ أَمِیرُالْمُؤْمِنِینَ (علیه السلام) لَا شَکَّ فِیهِ أَنَّهُ إِمَامُ هُدیً.
امام باقر (علیه السلام) منظور از کتاب، امیرالمؤمنین (علیه السلام) است که هیچ شکّی در این نیست که او امام هدایتگر است.
العسکری (علیه السلام)- فَذَلِکَ مَا قَالَ اللَّهُ تَعَالَی لا رَیْبَ فِیهِ أَنَّهُ کَمَا قَالَ محمد (صلی الله علیه و آله) وَ وَصِیُّ مُحَمَّدٍ (صلی الله علیه و آله) عَنْ قَوْلِ مُحَمَّدٍ (صلی الله علیه و آله) عَنْ قَوْلِ رَبِّ الْعَالَمِینَ.
امام عسکری (علیه السلام) هیچ شکّی در آن نیست که این کتاب همانطوریست که محمّد (گفته است و همانطوریست که جانشین پیامبر (، (علی (علیه السلام)) به نقل از پیامبر (که ایشان نیز از خداوند جهانیان نقل کرده است (و پیامبر (و جانشینان او از خود چیزی به آن نیافزودهاند.
الصّادق (علیه السلام)- بَیَانٌ.
امام صادق (علیه السلام) روشنگر و بیانکننده است.
العسکری (علیه السلام)- بَیَانٌ مِنَ الضَّلَالَهًِْ.
امام عسکری (علیه السلام) روشنگر و نگهدارنده از گمراهی است.
العسکری (علیه السلام)- بَیَانٌ وَ شِفَاءٌ.
امام عسکری (علیه السلام) روشنگر و شفاء است.
ابنعباس (رحمة الله علیه)- بَیَاناً وَ نُوراً.
ابنعباس (رحمة الله علیه) روشنگر و نور است.
الصّادق (علیه السلام)- تِبْیَانٌ.
امام صادق (علیه السلام) بیانکننده و روشنگر است.
ابنعباس (رحمة الله علیه)- تِبْیَاناً وَ نَذِیراً.
ابنعباس (رحمة الله علیه) روشنگر و بیمدهنده است.